flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Житель Кам’янеччини, що зрізав сосну в Нацпарку «Подільські Товтри», підписав угоду про визнання винуватості – суд затвердив

13 жовтня 2021, 12:54

Чемеровецький районний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим у незаконній порубці лісу на території природно-заповідного фонду і його незаконному перевезенні (частина 3 статті 246 Кримінального кодексу України), визнав останнього винним в інкримінованому злочині та призначив узгоджене сторонами покарання – 3 роки обмеження волі зі звільненням від відбування покарання на 1 іспитовий рік, поклавши на нього обов’язки з`являтися для реєстрації до органу з питань пробації й повідомляти про зміну місця проживання, роботи.

Трактор та причеп, яким обвинувачений перевозив деревину, суд йому, як власнику, повернув, а його бензопилу – конфіскував в дохід держави. Дванадцять колод сосни – повернув ДП «Ярмолинецьке лісове господарство».

Як встановив суд, 26 вересня 2021 року 48-річний житель Кам’янець-Подільського району у лісовому масиві, що знаходиться в постійному користуванні ДП «Ярмолинецьке лісове господарство» й розташований в межах Національного природного парку «Подільські Товтри» та належить до території природно-заповідного фонду України державного значення, незаконно бензопилою спиляв сироросле дерево породи «Сосна звичайна». Порізавши його на 12 колод довжиною майже 2 метри кожна, повантажив на причеп свого трактора та віз в напрямку с. Антонівка Кам’янець - Подільського району.

У результаті протиправних умисних дій чоловік завдав державним інтересам у галузі природоохоронного законодавства про природно-заповідний фонд України 6066 гривень майнової шкоди.

11 жовтня прокурор і обвинувачений за участі його захисника уклали угоду про визнання винуватості. За її умовами, чоловік беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 246 КК України, й погодився на покарання у виді обмеження волі зі звільненням на іспитовий строк. Підписанти просили суд затвердити укладену угоду.

Суд встановив, що обвинувачення обґрунтоване, обвинувачений повністю визнав свою вину, цілком розуміє права, наслідки укладення та затвердження угоди, її зміст відповідає закону, а узгоджена сторонами міра покарання – загальним засадам призначення покарання й не суперечить інтересам суспільства, тому підстав для відмови немає.

При цьому суд зауважує, що вирішуючи питання конфіскації в дохід держави трактора з причепом і бензопили, як засобів вчинення злочину, він виходив з принципів розумності, справедливості й співрозмірності та врахував, що обвинувачений веде підсобне господарство – його єдине джерело доходу, техніка потрібна йому для обробітку землі, відтак – і для забезпечення нормальних умов життя. Тому суд прийняв рішення конфіскувати в дохід держави лише бензопилу.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений з підстав, передбачених статтею 394 КПК України.