flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд встановив факт смерті оборонця Маріуполя

03 листопада 2022, 10:02

Чемеровецький районний суд Хмельницької області встановив факт смерті оборонця Маріуполя 31 березня 2022 року від несумісного з життям вогнепального поранення.

З відповідною заявою до суду звернулася дружина 26-річного військовослужбовця. Пояснила, що відділ державної реєстрації актів цивільного стану не може зареєструвати смерть її чоловіка, оскільки вона не має медичних документів, які б підтверджували факт смерті. Отримати їх жінка не може, позаяк Маріуполь, де він загинув, тимчасово окупований.

Як встановив суд, чоловік заявниці був військовослужбовцем військової частини Національної гвардії України. Керівництво в/ч засвідчило факт його смерті під час оборони Маріуполя 31 березня 2022 року.

«Суд за таких обставин вважає обґрунтованим твердження заявника про неможливість отримання на території, тимчасово непідконтрольній ЗСУ, де ведуться бойові дії, документів, що підтверджують факт смерті за формою, встановленою чинним законодавством України, на теперішній час з об`єктивних причин… і дійшов висновку, що заява про встановлення факту, що має юридичне значення (факту смерті) підлягає задоволенню», – зазначив суддя.

Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до апеляційного суду.