flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд встановив факт смерті сина заявниці на тимчасово окупованій території України

05 березня 2024, 10:47

Чемеровецький районний суд задовольнив заяву жительки Кам’янець-Подільського району – встановив факт смерті її сина 22 січня 2024 року у селі Веселівського району Запорізької області. У суді жінка пояснила, що її син помер на території України, у тимчасово окупованому селі у Запорізькій області. Причиною смерті у довідці та свідоцтві про смерть окупаційна влада вказала атеросклеротичну хворобу серця.

Та оскільки документи отримані від нелегітимної влади та не відповідають встановленій формі, Чемеровецький відділ ДРАЦС відмовив у державній реєстрації смерті. Тому заявниця просила суд встановити факт смерті її сина.

Дослідивши письмові докази (довідку, свідоцтво про смерть, які видані органами реєстрації окупаційної влади Запорізької області, свідоцтва про народження сина заявниці, відмову відділу ДРАЦС), суд дійшов висновку, що заява про встановлення факту, що має юридичне значення (факту смерті), підлягає задоволенню.

«Суд за таких обставин вважає обґрунтованим твердження заявника про неможливість отримання на території, тимчасово непідконтрольній ЗСУ, де ведуться бойові дії, документів, що підтверджують факт смерті за формою, встановленою чинним законодавством України, на теперішній час з об`єктивних причин», – зазначив суд.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду.