flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нові розміри судового збору

03 лютого 2017, 15:55

     06 грудня 2016 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» №1774-VІІІ, що набрав чинності з 1 січня 2017 року.

       Вказаний Закон передбачає викладення ч.1 ст.4 Закону України “Про судовий збір” в новій редакції, а саме: «Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, – у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі”.

      Тобто, якщо раніше розмір судового збору розраховувався із мінімальної заробітної плати, то тепер за основу розрахунків буде братися розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи.

       Відповідно до ст.7 Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік» розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2017 року становить 1600 грн., отже  саме з цієї суми й буде тепер розраховуватися розмір судового збору.

      Наприклад, якщо у 2016 році, щоб подати позов про розірвання шлюбу потрібно було сплатити судовий збір до бюджету в розмірі 551 грн. 20 коп., то у 2017 ця сума складатиме 640 грн. 00 коп. У 2016 році при подачі заяви у справах окремого провадження; заяви про видачу судового наказу, про забезпечення доказів або позову, про перегляд заочного рішення, про роз’яснення судового рішення фізичній особі доводилося сплачувати 275 грн. 60 коп. судового збору, то у 2017 ця сума складатиме 320 грн. 00 коп.

    У разі ж ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення судовий збір становитиме 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 320 грн. 00 коп. ( у 2016 році – 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, тобто      275 грн. 60 коп.).

    Крім того, згідно Закону №1774-VІІІ статтю 5 Закону України “Про судовий збір”, яка передбачає пільги щодо сплати судового збору, доповнено пунктами 18-20, зокрема зазначено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються також Пенсійний фонд України та його органи, органи Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Фонду соціального страхування України; органи виконавчої влади Автономної Республіки Крим, структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, виконавчі органи міських рад, на які покладено завдання щодо вирішення питань соціального захисту населення; центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, структурні підрозділи виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, на які покладені функції із здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.