flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд справ за участю присяжних

24 березня 2017, 16:00

       09 березня 2017 року Президент України підписав Закон України "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо розгляду справ за участю присяжних"  № 1847-VIII, який опубліковано в офіційному друкованому виданні "Голос України" від 10.03.2017 року  № 44 (6549) та набрав чинності 11.03.2017 року.

      Вказаним законом норми Цивільного процесуального кодексу України приведено у відповідність до вимог Конституції України, Закону України "Про судоустрій і статус суддів" - замінено термін «народні засідателі» терміном «присяжні».

      Цим Законом передбачено, що у випадках, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, цивільні справи в судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох присяжних, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.

        Це положення також застосовується до справ, судовий розгляд яких було розпочато за участю народних засідателів, але зупинено через невідповідність складу суду вимогам законів у зв'язку з ліквідацією інституту народних засідателів змінами до Конституції України та Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

        Після набрання чинності цим Законом особи, які брали участь у судових справах як народні засідателі, вважаються присяжними.

       Тепер же, після прийняття Закону, суди зможуть за участю присяжних розглядати справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою, усиновлення, надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку та примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

        Таким чином, забезпечено гарантоване Конституцією право народу безпосередньо брати участь у здійсненні правосуддя. 

   Порядок виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових присяжному за час виконання ним обов'язків у суді затверджено Державною судовою адміністрацією України наказами від 05.10.2016року № 198 та від 22.02.2017 року № 195.