flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Внесено зміни до процесуального законодавства

09 січня 2018, 11:23

  15 грудня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

      Цим Законом запроваджуються нові правила судового процесу в цивільному, господарському, адміністративному судочинстві, а також вносяться деякі зміни до правил кримінального процесу.

        Передбачається, що внесені зміни сприятимуть подоланню процесуальних проблем, що перешкоджають ефективному судовому захисту в Україні, удосконаленню принципів судочинства (змагальності, диспозитивності, пропорційності) та процесуальних механізмів.

        Норми цього Закону розширюють способи судового захисту та засоби доказування у судовому процесі, забезпечують його відкритість та прозорість, добросовісність користування процесуальними правами, компенсацію судових витрат, розумні строки розгляду справ та правову визначеність, тощо. Також передбачене запровадження системи «електронного суду», яка спростить комунікацію із судом та зменшить витрати на утримання судової системи.

     Зокрема даним Законом внесено зміни щодо порядку звернення до суду із позовною заявою. Тепер позов має містити обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються, якщо позов містить відповідні вимоги, а також правові підстави позову. Позовні вимоги відтепер викладатимуться не у довільній формі, - позивач має зазначити спосіб захисту, у який він просить захистити його права, а якщо позов пред’явлено до декількох відповідачів – вказуються позовні вимоги до кожного з них. У позові мають бути зазначені відомості про вжиті заходи досудового врегулювання спору та про заходи забезпечення позову чи доказів. Перелік додатків до позову має містити відмітки про наявність у позивача чи інших осіб оригіналів документів, копії яких додаються до суду. До позову має бути додано попередній розрахунок судових витрат позивача, які позивач вже поніс у зв’язку з розглядом справи, та які він очікує понести в зв’язку з розглядом справи. Окремим пунктом позовної заяви, та відповідно, важливою вимогою до позову є підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову до того самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

       Змінено порядок подання доказів. Зокрема частиною 9 статті 83 Цивільно-процесуального кодексу України та частиною 9 ст.79 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

      Також змінено строки на апеляційне оскарження та порядок подання апеляційної скарги у цивільному та адміністративному судочинстві. Зокрема відповідно до ст.354 Цивільно-процесуального кодексу України, ст.295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на рішення (постанову) суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду  - протягом п’ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення (раніше на рішення (постанову) суду апеляційна скарга подавалась протягом десяти днів, а на ухвалу суду  - протягом п’яти днів з дня його (її) проголошення).

    Згідно ст.355 Цивільно-процесуального кодексу України, ст.297 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (раніше апеляційна скарга подавалась апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення).

      Проте, відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 розділу XIII «Перехідні положення» Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України (в новій редакції) до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, тобто через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду. Таким чином, у перехідний період оскарження рішень суду першої інстанції здійснюється за новими строками – 30 та 15 календарних днів відповідно, однак за старими правилами – через суд першої інстанції.

       Крім того, цим Законом внесено зміни до Закону України «Про судовий збір».

      Зокрема, зменшився розмір судового збору за подання до суду заяви про видачу судового наказу – 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (раніше – 0,5), проте тепер необхідно буде сплатити судовий збір за подачу заяви про скасування судового наказу - 0,05 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

       Збільшився розмір судового збору за подання апеляційної скарги на рішення суду у цивільних та адміністративних справах – 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги (раніше -110 відсотків), а також за подання касаційної скарги - 200 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви (раніше -120 відсотків).

      Крім того, частиною третьою статті 7 Закону України «Про судовий збір»,  частиною першою статті 142 Цивільно-процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України  передбачено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.